A kongresszusról

A kongresszusról

 A rendszerváltás óta az első nőkongresszust Magyarországon a Magyar Női Érdekérvényesítő...

Szervezők

Szervezők

A Nőkongresszust a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség (Női Érdek) szervezi. A 2003-ban...

Támogatók, együttműködők

Támogatók, együttműködők

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREK:  Bódva-völgyi Közéleti Roma Nők Egyesülete Jól-lét Közhasznú...

Előadók, közreműködők

Előadók, közreműködők

A kongresszus előadói, közreműködői a szakmai és a közélet hazai és nemzetközi szinten is...

Regisztráció

Regisztráció

A részvétel ingyenes! Előzetes regisztráció szükséges.

 • A kongresszusról

  A kongresszusról

 • Szervezők

  Szervezők

 • Támogatók, együttműködők

  Támogatók, együttműködők

 • Előadók, közreműködők

  Előadók, közreműködők

 • Regisztráció

  RegisztrációTestimonials

Hadas Miklós

“Magyarország macsó ország. Mi, férfiak foglaljuk el az uralmi pozíciókat a politikai és a gazdasági életben, mi, férfiak vezetjük az egyházakat, a szimfonikus zenekarokat, a kereskedelmi televíziókat és a szüléseket is – noha boldogabb országokban a nőgyógyászok kilencven százaléka egy-két évtizede már nőnemű. Nálunk a férfiak szinte példátlanul kevés házimunkát végeznek, ám – és ez a legszomorúbb – mindezt a magyar nők túlnyomó többsége természetesnek tartja. Elementáris érdekünk tehát, hogy a magán- és a közszférában egyaránt leépüljön a férfiuralom. Szeretnék egy olyan országban élni, amelyben nem egy macsó hatalmi elit bizalmatlansága és folyamatos harci késztetettsége határozza meg a politika és a közélet viszonylatait, hanem a kölcsönös bizalom, a szolidaritás és az együttműködési készség. Meggyőződésem, hogy egy boldogabb Magyarország megteremtése csak a nők és férfiak egyenlő részvételével lehetséges.” - Hadas Miklós szociológus üzenete a november 11-ei Nőkongresszusra. 

Hadas Miklós
2013-11-03

Neményi Mária

"Húsz évvel ezelőtt egy nemzetközi kutatáshoz kapcsolódó hazai országos reprezentatív minta női válaszolói elhanyagolható arányban, a többi résztvevő ország közül a legkevesebben állították azt, hogy életük során tapasztaltak diszkriminációt nemi hovatartozásuk miatt. Egy idei kutatásban a válaszadó nők jóval nagyobb aránya, 13%-a említette, hogy érte már őt hátrányos megkülönböztetés azért, mert nőnek született.
Mi történt itt húsz év alatt? Az adatok erre nem adnak választ. Vajon a nőkkel szembeni diszkriminációs esetek szaporodtak, vagy a nők öntudatra ébredésének lehetünk-e tanúi? Csak reménykedni tudok abban, hogy ez utóbbiról van szó. Ha pedig így van, ha a nők közül egyre többen nem lesznek hajlandóak beletörődni másodrendű állampolgári mivoltukba, ha bátran megfogalmazzák és küzdeni is hajlandóak azért a célért, hogy a munkahelyen, a gazdasági és politikai életben, és nem utolsósorban a családban is egyenrangú társai lehessenek a férfiaknak, akkor bízhatunk abban, hogy nemcsak az érintettek, hanem az egész társadalom számára elfogadhatatlan lesz a nők hátrányos megkülönböztetése." - Neményi Mária szociológus üzenete a Nőkongresszusra. 
Neményi Mária
2013-10-31

Endrei Judit

Végtelenül örülök, hogy nőnek születtem. Egész életemben erős nők vettek körül, nagymamám, édesanyám, a húgom a lányaim. Meggyőződésem az, hogy ha a nők lehetőséget tudnának maguknak kivívni az elférfiasodott közéletben, a politikában, a munkahelyeken, békésebb, harmonikusabb lenne a világ. Ez a férfiak életét is megkönnyítené.

Endrei Judit
2013-10-31

Gryllus Dorka

"Szeretném megérni azt a világot, ahol már nem azt kell magyarázni, mit jelent nőnek lenni a férfi léthez képest,mert egyenlő esélyekkel indulnak majd nők és férfiak az élet minden területén" - Gryllus Dorka üzenete a Nőkongresszusra. (Fotó by Janine Guldener)

Gryllus Dorka
2013-10-27

Eve Ensler

"Elhatároztam, hogy beszélni fogok a nőkkel a vaginájukról, hogy vagina-interjúkat készítek. Ezekből lettek a vagina-monológok. (...) Az elején nehezen ment. A nők nem akartak erről a témáról beszélni, szemérmesek voltak. De ha egyszer belekezdtek, le sem lehetett többé állítani őket." Eve Enslerrel, a Vagina monológok szerzőjével és a One Billion Rising kampány kezdeményezőjével találkozhattok a Nőkongresszuson november 11-én!

Eve Ensler
2013-10-27

Bozsik Yvette

“Mi nők,nemcsak anyák, szeretők, pusztító démonok és ártatlan kislányok vagyunk egyszerre, hanem istennők is mindannyian, legyünk bár öregek vagy fiatalok. Kapjuk meg tehát méltó helyünket az univerzumban, ne legyünk egy másik csodálatos nem rabszolgái. Legyünk azonban méltó társai, szerelmei, segítői és legfőképpen mentsük meg mi nők ezt a világot a felesleges gyűlölettől.” - Bozsik Yvette Kossuth-díjas, Érdemes Művész üzenete a Nőkongresszusra. Találkozzunk november 11-én!

Bozsik Yvette
2013-10-27

Bárdos András

"A XXI. század nem a nők egyenlőségéről, hanem a nők vezető szerepéről fog szólni. Az előző évszázadok kulcsszava a verseny volt. A jövő azonban az együttműködésé.

 Próbáltam már több tucat pasit egy irányba fordítani, közös cél felé vezetni, nem is egyszer. A vége versengés, kakaskodás, csőd lett. 

Mert a közös célokhoz nő kell. Női gondolkodás, a női gondolkodás alapvető attribútumai. Melyekkel persze férfiak is rendelkezhetnek. 

Érzékenység, megértés, tolerancia, kíváncsiság, figyelmes hallgatás, érzelmi intelligencia.

Elmegy szombat reggel a férj horgászni, egész nap sütteti a hasát a tóparton, sört iszik, a barátokkal fociról beszélget, jól van. A felesége közben rendbe rakja a lakást, mos, főz, takarít, együtt tanul a gyerekekkel, maga is tanul, készül a hétfői munkanapra.

Haza megy este a férj, szákjában egy fonnyadt ponty, a felesége pikkelyezi, belezi, főzi meg. És mindenki isteníti Apukát, micsoda hőstettet hajtott végre.

Ennek vége. Vége a szotyizós, köpködős, focinézős, macsó világnak. Egy jobb kor jön." - Bárdos András üzenete a Nőkongresszusra.

Bárdos András
2013-10-27

Kováts Vera

"Nagyon örülök, hogy nőnek születtem. Igyekszem a hagyományos női szerepkört a legteljesebben megélni. Akkor lesz kerek az életem, ha a karrierem mellett feleség és családanya lehetek. Semmi pénzért nem cserélnék a férfiakkal, mert a gyerekvárás örömét és a gyerekszülést én szeretném átélni". Kováts Vera exkluzív üzenete a november 11-ei Nőkongresszusra.

Kováts Vera
2013-10-26

Bombera Krisztina

“Hiszem, hogy a legfontosabb emberi tulajdonságainknak kevés köze van ahhoz, hogy férfiak vagy nők vagyunk. Ha pedig a tehetségnek, a tudásnak, a kitartásnak vagy a jóságnak nincs neme, akkor a férfiaknak és a nőknek teljesen egyformán kell az élet lehetőségeihez hozzáférniük. Sikerhez, felelősséghez, döntéshozatalhoz, minden területen az egyenlő esélyhez. A magánéletben és a közéletben is.” - Bombera Krisztina üzenete a Nőkongresszusra.

Bombera Kriszta
2013-10-26